Influenza H1N1 Kat Malaysia!!!!!!

Saturday, May 16, 2009

Penyakit ni dah ada kat sini!!!!!!!!...Aku heran macam mana budak tu bleh terlepas dari saringan kat KLIA tu. Ko ni halimunan ker???? Dah tau demam, cepat-cepatlah check masa turun belon aritu...Iskhhh!!!!....Ko dok lah kat Sepital Sungai Buloh tu elok-elok k. Doktor dan misi akan jaga ko molek-molek...janganlah risau..Sekarang pihak Kementerian Kesihatan tengah dok cari 191 orang lagi yang naik satu flight dengan mangsa pertama ni. Penumpang dan juga kakitangan pesawat MH091 Boeing B777-200 Penerbangan Malaysia Rabu lepas dari New York. Kalo 191 orang ni demam dan batuk-batuk cepat-cepatlah pegi ke pusat kesihatan paling dekat...Kerajaan Malaysia tengah cari korang sekarang tau..Jangan biar wehhhh!!!!!!!!
Ini ada sedikit info berkenaan wabak "Swine Flu" ::
  • Virus gabungan ganetik babi, burung dan manusia
  • Tersebar melalui udara apabila seseorang yang dijangkiti batuk dan bersin....huhu...mudahnyer
  • Seseorang boleh dijankiti dalam tempoh satu hari dan tanda-tanda penyakit boleh dikesan dalam tempoh tujuh hari
  • Simptom wabak ini ialah selsema dengan demam, sakit kepala, sakit badan, batuk, hidung berair dan lenguh anggota badan...ada yang cirit birit dan muntah jugak

So, kepada semua hati-hatilah. Jangan selalu pergi ke tempat-tempat terbuka yang ramai orang...jika perlu pakailah topeng tutup idong tu...tingat pulak mase zaman-zaman jerebu dulu kan...topeng tu orang bagi free jer. Zaman sekarang ada lagi ker barang free??????? Fikir-fikirkan lah....

Nota Pink ::~ Hati-hati lah. Mencegah lagi bagus daripada pi beli ubat...Mahal siottt!!!!

7 comments:

sue @ ela said...

xtau la kak..mybe sbb ms sargn 2..antibodi dia kuat g kot

mamarempit said...

tingat zaman SARS melanda...uhukkkk3...

oak..dh jumpe ke baju yg seswai????

Noraliza Ramly said...

kena hati2 ni...mcm la penyakit zaman skang ni...huhuhu

cutecida said...

adeiii..mintak2 x menular la penyakit tu kan..mcam2 hal veros la babi ni...

arapink said...

To Smai ::~ orang muda antibodi kuat lagi dik...harap cpt baik lah diorang berdua tu

To Mama ::~ wahhhh mama...sempat lagik nanya yer..haha...dah otw dah...semalam dah mencari ma...hehhe

To Makwe koi ::~ ye liz..koi dengor kat sepital temerloh ada dah sorang saspek...huhuhu

To Kak kiut ::~ harap stop kat situ jer kan

Aspalela said...

simptom dia serupa mcm org demam kan??? batok, sema2, hingus..... pulak tu skrg musim org demam....aduhaiii...

kat opis aspa ni je..1 kuarga bos dok bersin2, sema2, batok2....aku pon risau...
mana la tau depa ni ade berhubung dgn org yg tekena virus vavey itu...
huh!

arapink said...

ko kene pakai topeng ler aspa wei...kang tak pasai-pasai selsema vavey tu hinggap lak...adoiii

nauzubillah....