Istak...

Wednesday, July 22, 2009

Aku tatau nak terangkan apa pasal air ni. Kenalan aku, dak Along @ Najmi datang ke ofis membawa 3 botol air ni yang bernama "Istak". Dia ada dah hint kat aku beberapa hari sebelum tu tapi aku macam buat tatau jer...selepas beberapa hari Along datang ke ofis dan bagi aku benda alah ni. "First Impression" aku adalah macam botol arak...huhuhu...berkali-kali aku tanya Along boleh minum ke air ni...Dia meyakinkan aku air ni "HALAL" yang dilahirkan di Iran. Salah satu produk terbaru negara Timur Tengah itu. Bila dah dapat tu, dalam 3 perasa, Peach, Pear & Tropical, aku tak terus minum.....aku bawak balik rumah. Tapi tak ada orang nak minum...cam takot jer...hehehe...pasti aku bawak ke ofis semula. Pi mai pi mai je lah 3 botol beradik nih...oittt...bahase apa aku pakai ni???...hahahha....aku peram kat dalam peti ais ofis pulak.

Sebenarnya air ni didatangkan dalam banyak perasa tapi aku hanya mendapat 3 jenis sahaja...Tester kata dak Along...hehehe....dia nak jadi pembekal kat Malaysia nih. Bagus Along...hope success.... ;-)






Maka setelah beberapa minggu aku tapakan air nih, terlintaslah nak membukanya. Officemate aku pun dok ngadap botol nih, termassuklah bos aku...hehehe....bila tuang je berbuih-buih...eeeiiii...takot. Dalam frezer ada sedikit ais, aku pun campurlah dengan Istak yang memang dah sedia sejuk membatu....Mula-mula musykil tengok packaging macam ara...jiwa sekali lagi musykil bila melihat buih-buih yang macam ala-ala air laut tu...huuuuu.....yang sedap hatinya pada label di botol tu ada tanda "HALAL"...air ni berbau wangi dan warnanya menyerupai Jus Apple (Peel Fresh) tu. Rasa pun boleh tahan. Tapi kami kongsilah sikit-sikit sorang. Takot nak minum banyak-banyak....hehehehe....

Kepada anda sekalian bolehlah cuba....kalo tak jumpa cari sila hubungi Arapink okeh. Nanti nak tanya harga dulu. Dah ada harga aku akan post entry terbaru kat kedai aku...semua boleh tengok ok...URL ada kat sebelah umah ni jer......Selamat Mencuba...

Nota Pink ::~ Tak dapat pergi Iran, atau pakwe warga Iran, takpe..dapat minum kordial imported from Iran pon bolehlah...kekekeke

12 comments:

Sheila@CC said...

is is is istak.. apa la maksud di sebalik nama tu.. tgk cam was2 er ara, pas minu terus jatuh ati.. hihi

arapink said...

is..is...istak! ha ah, bila tgk hati mmg was-was, bila minum boleh tahan jugak rasanya...

takot nak minum banyak...seteguk jer...kekeke

sue @ ela said...

tkt erk?da logo halal x kt botoi 2

arapink said...

ada dik...

cutecida said...

len macam ja air tu kan hehehehe...nk yakin better check ngan pihak berwajib la....la ni label halal cam mudah je dirang tepek kat produk huhuhuhu

arapink said...

mmg pon mbak....tapi dah dapat pengesahan sijil halal...tu yg berani rase sket tu....

sue @ ela said...

kak ara - ada erk?dah p cek dgn jakim ka btoi ke x depa dpt sjil halal?

kak kiut - btoi 2 kak..da yg dah blh wt sndri..mc gyver plk

mamarempit said...

was² jadi haram tau....

tu la dia nye yg kate org Iran nk buat beer tapi halal punye...heee..wat per la btol pun rupe arak..buat le botok lain....

arapink said...

To mama ::~ tu lah mama..ntahlah. Memang dah packaging mcm tu...

J@J@ / Bini The Rock said...

Walaweyyy!!....
skrg mmg byk air minuman berbotol spt arak nie...jd kes plk kita nak tgk 2 3 kali nak pastikan arak / bkn arak kan Ara??

mmm....betol kata mama...
mengapa laaa depa x nak buatkan botol berbentuk lain, contohnya...4 segi ke, 6 segi ke..8 segi ke....kan byk idea lain erkk!! sengaja la tu nak memesongkan Umat Islam...

huuuuuh!!...manusia sekarang mmg kejam!!...

arapink said...

makin hangat lak pasal packaging air yer...yang halal kak jaja

tapi betul kata akak...bleh je buat packaging yang lain...

To all student industrial design UiTM Shah Alam...plz lah design something different utk packaging air dan seumpamanya....

biar org yang minum tak lah syak wasangka....

Adel said...

Thanks for interesting in ISTAK (non-alcoholic malt beverage), It's my pleasure to mention some info regards to this product.

It's product in Iran for around 7 years and people used to drink this kind of drink which is so healthy and put a side most of coke and soft drink.

regards to equation I have to say that yes same equation as beer but in this process stop it before alcohol creates but all other non alcoholic drinks go to the end of process and then withdraw alcohol with chemical material.

this product is in 10 flavors : original,lemon,peach,pear,apple,tropical,mango,pineapple,pomegranate,strawberry....

up to now it's distribute in some region such az kedah,pahang,penang,sabah,sarawak,and some other areas.
currently negotiate with other distributor in diff. state and maybe next month it will be in shelf of cold storage,giant or carefure...

our website is under construction.
www.istak.com.my

if you want to know more call our office : 03-88892878

Adel Mahmoudi