Terkejut vs Rezeki...

Sunday, November 8, 2009

Keadaan aku sekarang yang banyak termenung...hehehhe
Macam mana nak mula ye? Uhuk....Ok, aku nak bercerita sedikit, nak berkongsi cerita. Khamis lepas aku dikejutkan dengan berita bahawa aku diarahkan bertugas ke Segamat, Johor dan mendapat jawatan tetap. Alhamdulillah, aku bersyukur sangat setelah tiga tahun aku menanti. Tapi....yang pertama sekali aku terbayang ialah wajah mak & abah kesayangan aku....tak sampainya hati nak tinggalkan mak dan abah. Memandangkan aku dah lama balik kesini, jadi perasaan sedih tu bersarang dihati sekarang. You all faham kan? kalau cakap panjang-panjang, meleleh pulak air mata ni...hehehhe...aku ni penyedih orangnya.
Masa tu aku tau pun dari sorang kawan, Shima (rakan sekerja aku). Dia yang bagi tau. Terkejut sangat dan aku membayangkan Jauhnya Segamat. Melangkau negeri. Belum lagi kena transfer ke Australia cam Kak LG....cehhhh..berangan. Kalau ke obersea tu mau aku nangis siang malam...hahahaha....
Lepas tu aku terus telefon mak. Mak suka sangat. Tapi aku yang sedih. Rupanya bos & sorang ofismate aku dah tau rupanya, nak buat surprise lah tu...balik dari ofis aku dah start termenung. Pagi esoknya, bila masuk ofis aku tengok Surat Tawaran dah ada atas meja aku...sekali lagi aku termenung. Kalau ikutkan hati tak hingin aku pegi tapi memandangkan ini adalah masa depan aku, terpaksalah.
Lepas ni banyak benda aku kena uruskan. Lebih-lebih lagi tentang urusan nak mencari rumah di sana. Maklumlah aku memang tak ada sedara-mara dan kawan-kawan di sana. Tapi ada beberapa orang kenalan yang bermurah hati nak membantu mencarikan rumah atau bilik sewa...alhamdulillah. Aku tengah menunggu panggilan mereka. Ada masa seminggu lagi....
Aku pun adalah menghantar sms kepada rakan-rakan terdekat dan beberapa rakan sekerja di jabatan lain di sini. Sebab aku bimbang nanti mereka mencari aku dipejabat atas urusan kerja dan sebagainya. Ramai yang mengucapkan tahniah.... Tapi barang-barang di pejabat aku tak usik pun lagi. Macam takde perasaan jer. Dan tiga tahun, pastilah harta pun banyak kat pejabat tu yang kena punggah balik. Mana yang tak perlu akan dibuang.
Sebenarnya kalau diikutkan bulan ni dan bulan depan banyak program. Jadual penuh. Termasuklah kenduri di rumah ni. Persiapan barang-barang hantaran dan gift dia banyak yang belum siap. Tapi aku cuba lah selalu balik. Tapi aku bersyukur sebab orang cakap Segamat - Temerloh tak jauh. 3-4 jam saja. Malam semalam aku dah pegi tengok kaunter bas nak beli tiket nanti...hahaha...teruk betul. Harga tiketpun tak sampai RM14...Aku dapat membayangkan jaraknya. Nak disedapkan hati cakap jer tak lah jauh mana, macam KL ke Temerloh aje...bukan apa, aku kena selalu balik ke rumah sebab keadaan kesihatan abah yang tak mengizinkan.
Seminggu selepas lapor diri, Raya Haji lah pulak. Kena booking tiket awal-awal, takut habis...sekarangkan musim air naik, Kelantan dah pun banjir. Bimbang jugak. kalau Temerloh banjir, payahlah nak balik sebab jalan menghala ke Segamat dari Temerloh ni tepi sungai Pahang. Tapi takpe, aku akan balik jugak naik kereta api...macam tu jugak waktu kenduri nanti. Kena mintak cuti awal sebab kesian mak abah nak buat persiapan tak de sape, semua jauh belaka.
Kepada semua kawan-kawan blogger, doakan aku selamat di Segamat. Mengharungi kehidupan tanpa sesiapa di sana nanti. Tapi selepas 2 - 3 tahun, aku akan mintak berpindah ke Temerloh semula. To Mamarempit, kita makin dekat. Kalau ada rezeki Ara cari mama ok. Nanti aku akan post lebih banyak entry tentang macam-macam. Kalau anda sudi membaca...hehhee...


Nota Pink ::~ Sedih betul nak tinggalkan mak & abah :-(

16 comments:

Noraliza Ramly said...

Alhamdulillah....

Ara tahniah dapat keje tetap. Koi mendoakan oak berjaya.

Jgn sedih2 ok. =)

lemongrass said...

Tahniah Ara :-). Takpe berjauhan, ,3-4 jam aje. Kata orang jauh berjalan, luas pemandangan? Peribahasa Akak memang hampeh sikit,hehehe.. Lepas ni boleh beli kereta and senang sikit nak travel Temerloh Segamat. InsyaAllah segalanya dipermudahkan untuk Ara

adianiez AIDA said...

tahniah sebab da tetap. tu yg paling best! alhamdullillah. bab ninggalkan parents, da adat la ara. cari rezeki biar ke negara china. lambat laun, kena gak dok sendiri berdikari jauh dari parents.

tahniah...

arapink said...

Alhamdulillah Makwe Koi...

TQ banyak2...nanti aok datang Segamat yak, moh kita pi umah Mamarempit...dekatnya.

Sedih jugak...huhuhu

arapink said...

TQ kak min. Ara ada pengalaman jauh ngan family, tapi dah lama dulu.....biar hampeh tapi mmg betul pon...luas, tengok hutan...kekeke

Doakan Ara ye kak min. Blog pun tak sunyi nanti...hehehhe

arapink said...

TQ banyak2 Aida.

Kehidupan dah bermula...jauh dari parents.

Harap semuanya ok...doakan Ara ye Aida :-)

mamarempit said...

huu..dekat le ngn mama..leh la kite berjimaba2 slalu..hahaha....rajin le mama naik ke sgamat....hehhee...mama tunggu kau datang....

cutecida said...

Semoga ada udara & nafas yg baru di sana..pasni selalu la ara lepak ngan mama ek..aku kejelesan kini lalalala

sue @ ela said...

ALAHAMDULILLAH.TAHNIAH KAK ARA

J@J@ / Bini The Rock said...

tahniah dpt kerja tetap ye ara..
Mudah2 an abah & mak sehat la hendaknya..

Takpe ara, baru2 mmg la kekok kan..nnt dah lama2 seronok lah pulak! :P

makin dekat dgn mama nmpknya... mgkn nnt dpt makan udang galah.. mana lah tau lps mkn udang galah, dpt jodoh ngan org sgmt pulak..

kan mama kan??? hehehhehe

Mawar_berduri said...

Tahniah K.Ara.....tak pe la..jauh cket je tu..mule je sedih..lame2 dah o.k.. :)

arapink said...

mama,
sangat tidak sabar nampaknya...hehehe
insyaAllah, ada masa leh kita together2 ek ngabihkan duit...muehehehe

kak cute,
itu yang ara harapkan...moga ada sinar dan hati tak sakit lagi...
janganlah menjeleskan diri, nnt pecut pi sana...ara ngan mama tunggu :-)

Smai,
TQ dik :-) doakan yg terbaik utk akak

Kak Jaja,
TQ akak. ara pon nak jumpa akak nanti. tungguuuuu
Ara harap sgt abah & mak selalu sihat, hati baru lah senang.

Mawar,
TQ dik. Nanti mawar terus tengok blog akak yer, untuk cerita selanjutnya :-)

sue @ ela said...

slalu kak...adk sntiasa doa rg kelilg adk beoleh kbhgian & kjayaan

iina said...

Tahniah ara..

Alah takat satu malaysia tuh bila2 pun boleh balik kan ;) Dimana ada kemahuan di situ ada jalan..

Jangan sedih2.. kalau jadi apa2 nak balik hari pun leh sampi lagik tau.. cam akak nie.. nak balik hari belum tentu dpt ;)

arapink said...

Smai,
Moga rahmat mengelilingimu jua :-)

Kak Iina,
Terima kasih kak iina. Ha ah, tak jauh mana, 3-4 jam aje. Tapi biasalah, mula-mula memang berat nak pegi tapi ni masa depan Ara. Kalau macam kak iina, Ara lagilah sedihnya. Bleh jumpa mak abah bukan tiap bulan, tahun pun belum tentu....
Rezeki masing-masing, teruskan juga :-)

sue @ ela said...

kak ara....tq erk