Rumah Terbakar...

Thursday, September 3, 2009

Tengok tajuk macam gempak jer kan? hahaha...cemas jugaklah. Tadi aku balik kerja, abang aku jemput. On the way, kami borak-borak. Dia cakap rumah terbakar. Terbakar???!!!! Biar betul. Tapi aku tengok muka dia senyum-senyum...Tu yang aku pelik tu, kalau betul terbakar, kenapa takde siapa yang call aku kat ofis? Kenapa macam tenang jer kan...Aku cakap cuba ceritakan apa yang terjadi sebenarnya.

Ni bahagian pintu lama yang terbakar....sikit jer tapi first time jadi nih...tak penah lagi sebelum ni...huhuhu
Rupanya benar terjadi walaupun hanya kebakaran kecil sahaja. Tapi kebakaran yang besar-besar tu jadi bermula dengan kebakaran kecil kan? Haaaa.....abang aku cakap ni semua angkara Cik Wani main bunga api siang-siang buta...bertuah betul budak tu. Petang tadi waktu Asar, dia main bunga api. Tak tahu macam mana puncanya, dia main bunga api...dengan seliaan Mdm. Sara. Lepas tu ntah macam mana Mdm. Sara masuk kerumah sebab nak mandi. Cik Wani masih main bunga api. Lilin pun masuk tak dipadamkan lagi...mungkin angin bertiup atau Cik Wani cucuh-cucuh bunga api kat tempat lain. Leka dengan bunga api, api makin besar. Cik Wani pon dah menyorok dalam bilik aku. Nasib baik abang aku ada. bau dah hangit dan asap dah berkepul-kepul. Adehhh....alhamdulillah lah semua selamat. Hasilnya karpet kecit Mdm. Sara berlobangggg...huhuhu...gambar karpet tu tak sempat nak snap sebab dah terbang ke dalam tong sampah depan rumah. Baru lagi rasanya aku post entry pasai main bunga api....hari ni dah terbakar rumah...nak marah lebih-lebih anak orang tu...kitorang tak cerita kat ibu dan abah Cik Wani. Tapi tataulah mulut si Fahmi tu, kot-kot mengadu...hehehe...ni lah hal yang jadi hari ni...menakutkannnn!!!!!!!!!!!!!!
Nota Pink ::~ Harap jangan terjadi lagi......... Nauzubillah....


16 comments:

UnGu VioLet said...

bahay tue kak.. kena lebih berhati2.. insya allah..

hnyhar said...

hmm..nasib baik semuanya selamat. kena lebih berhati2 next time.kang ada yg xberaya kang thn ni..

arapink said...

Ye mar...mmg bahaya sangat. berjaga2 mcm mana pun kalau nak jadi, jadi jugak kan...

Cuma kena lebih berhati-hati... :-)

arapink said...

tu lah...betul ckp kak nani tu, kang orang beraya kat rumah, kita beraya tanpa rumah pulak...

nauzubillah...

J@J@ / Bini The Rock said...

haaa kaannnnn.....dah kenaaaa!!

jgn main apiiiii.....

baru je nak join main mercun dgn ara, dah terjadi mcm ni...kansel lah!

xD

arapink said...

hahaha...tapi kak jaja, projek mercun buloh kita leh on lagik...

jangan bedil umah orang...kita on kat belakang rumah mama...hahaha :-)

sue @ ela said...

mak ai..awat jd smpi mcm 2 kak oooi

Noraliza Ramly said...

Bahaya jugak tu! Budak2 kalau main bunga api dah tak hingat donia. Kena pantau slalu! huhuhu

arapink said...

ye smai...mmg bahaya

Liz...kdg2 terlepas pandang jugak..nak pulak bulan2 pose ni, mata pon naik kelabu...huhuhu

Aspalela said...

araaa...
aku nak join mecon padi je ara...ko ada stok tak?
aku tye bos aku...dia kedekot laaa...dia nak main sorang2.
Mintak2 la mecon yg bos aku main tu masok dlm kain pelikat dia time dia blk smbyang terawih...huhahuhahuha!!

Mawar_berduri said...

huish...nasib baik cepat bertindak..bahaya tu k.ara..dari api kecik la boley merebak..risau kan?...Mawar ni takot api dan benda2 panas nih ..hihihi..perik panas pun nak angkat berlapik 2 3 lai kain .. hahahaha

sue @ ela said...

dasat nya..nseb smpt d slmtkn..kalau x..

cutecida said...

tu la kanak² ..bhaya lau dpt api..main lak snyap2 very bahaya kan...

arapink said...

To aspalela ::~ muahahaha..mercun lidi tak best, kekadang tak bunyik.

mercun lalat aku tamau main dah...kang berlobangggg langsir mak aku lagik...

kalo mercun meletop dlm kain dia, aku nak tepok tangan...wakakaka

arapink said...

To Mawar ::~ kak ara pon takot. malang tak berbau...

arapink said...

To smai ::~ tu lah, nasib baik cepat sedar...

To Kak Cute ::~ betui mbak...senyap2 kemain lagik yer...marak!!!